facebook_pixel

Pregled za kontaktne leće

Ispiti očiju ili pregled za kontaktne leće su posebni testovi koji se u pravilu ne izvode u rutinskim ispitima očiju za naočale. Dakle, ako ste zainteresirani za kontaktne leće – ili ste ih već nosili i želite da se Vaš recept kontaktnih leća ažurira – pobrinite se da to kažete prilikom zakazivanja Vašeg termina za ispit očiju. To će osigurati da Vaš ispit zahtijeva dodatno vrijeme kod Vašeg optometrista ili oftalmologa za obavljanje dodatnih ispitivanja potrebnih za postavljanje odgovarajućih kontaktnih leća ili ažuriranje recepta. Također, budite svjesni da je obično prikladnije i ekonomičnije obavljati Vaše opće ispite očiju i ispite kontaktnih leća kod istog očnog specijalista. Ako obavljate ove ispite od strane različitih očnih specijalista na različitim mjestima, liječnik koja obavlja Vaš ispit za kontaktne leće bi možda htio ponavljati određene testove već obavljene tijekom Vašeg općeg ispita očiju, a to bi moglo donijeti dodatne naknade. To se događa zato što je drugi očni specijalist odgovoran za zdravlje Vaših očiju tijekom nošenja kontaktnih leća, a on ili ona bi možda htio provjeriti zdravlje Vaših očiju i točnost Vašeg recepta za naočale kako bi se dobili najbolji mogući podaci, te time izveli sigurno, uspješno opremanje kontaktnim lećama. Dvostruko testiranje osobito je moguće kada očni specijalist koja obavlja Vaš ispit kontaktnih leća nema pristup podacima Vašeg općeg ispita očiju od strane prvog liječnika.

Pregled za kontaktne leće i što možete očekivati tijekom pregleda?

Tijekom Vašeg sveobuhvatnog ispita očiju, Vaša vidna oštrina će biti testirana pomoću očnog grafikona, a brojni testovi će se provesti kako bi se utvrdilo Vaše zdravlje očiju te je li Vam recept za naočale potreban za ispravljanje refrakcijske pogreške. Nakon što je to ispitivanje završeno, Vaš liječnik će prikupiti dodatne informacije, tako da se možete opremiti kontaktnim lećama.
Mogu Vas upitati općenita pitanja o Vašem načinu života i sklonostima u vezi kontaktnih leća, kao što je mogućnost za željenom promjenom Vaše boje očiju s bojom kontaktnih leća ili Vaša zainteresiranost za mogućnostima kao što su dnevne jednokratne leće ili noćne leće. Vaš liječnik također može htjeti raspravljati o mogućnosti krutih plinsko propustljivih kontaktnih leća, koje često pružaju oštriji vid od mekih leća. Vaš liječnik Vas također može pitati kako želite ispraviti vidne probleme vezane uz starenje. Nakon 40 godina, Vi ćete razviti stanje poznato kao prezbiopija (dalekovidnost) koja će smanjiti Vašu sposobnost čitanja sitnog tiska i fokusiranje na blizinske objekte. Za korekciju prezbiopije, Vaš liječnik može vam ponuditi izbor multifokalnih ili bifokalnih kontaktnih leća. Druga mogućnost su jednovidne leće, koji predstavljaju posebnu tehniku kontaktnih leća gdje je jedno oko korigirano za vid na daljinu, a drugo oko je korigirano za blizinski vid.

Mjere kontaktnih leća

Upravo kao što jedna veličina cipele ne odgovara svima, tako i jedna veličina kontaktnih leća ne odgovara svima.Ako je zakrivljenost kontaktnih leća previše ravna ili previše strma za oblik Vašeg oka, možete osjetiti nelagodu ili čak oštećenje očiju. Ostali aspekti kontaktnih leća uključuju: Mjerenja rožnice. Instrument zvan keratometer će se koristiti za mjerenje zakrivljenosti čiste prednje površine Vašeg oka (rožnica). Keratometer analizira refleksiju svjetlosti iz rožnice i određuje zakrivljenost površine oka. Ove mjere pomažu Vašem okulistu odabrati odgovarajuću krivulju i veličinu za Vaše kontaktne leće. Budući da keratometer mjeri samo mali, ograničeni dio rožnice, dodatna računalna mjerenja rožnice (topografija rožnice) mogu se provesti. Topografija rožnice omogućuje izuzetno precizne detalje o površinskim karakteristikama cijele rožnice. S jednom verzijom mjernog uređaja za rožnicu, Vi sjedite s čelom naslonjenim na zakrivljenu viticu. Kružni uzorci svjetla su onda emitirani u Vašem oku za analizu. Računalo stvara i ispisuje dobivenu površinsku “kartu” Vašeg oka, s različitim konturama predstavljenim u različitim bojama. Ponekad, topografska mjerenja rožnice se kombiniraju s valnim mjerenjima koje mogu identificirati aberacije oka višeg reda. Te kombinirane mjere mogu pomoći  i Vašem okulistu za određivanje vrste kontaktnih leća koje će vam dati najoštriji mogući vid. Ako je površina Vašeg oka nešto nepravilnija zbog astigmatizma, možda ćete trebati posebno dizajnirane leće poznatije kao vijesne kontaktne leće koja su oblikovane kako bi se nadoknadila iskrivljavanja Vašeg oka za pružanje oštrijeg vida. Svojedobno, samo su krute kontaktne leće mogle ispraviti astigmatizam. Međutim, sada postoje mnoge marke mekih vijesnih leća. Vijesne leće također su dostupne u jednokratnim, multifokalnim, produženim, i obojenim verzijama.

Mjerenja zjenice i irisa

Veličina zjenice Vaše oka se također može mjeriti. Pri jednostavnom pristupu, kartice ili ravnalo koji prikazuju različite veličine zjenica se drže pored Vašeg oka kako bi se utvrdila veličina koja najbolje odgovara. Automatizirani instrumenti koji mjere veličine zjenica također postoje. Ovi instrumenti su sposobni za precizna mjerenja, a neki istovremeno mjere horizontalni i vertikalni promjer Vaše zjenice. Slične tehnologije također se mogu koristiti za mjerenje promjera obojenog dijela Vašeg oka (iris). Mjerenja zjenice i irisa pomažu Vašem očnom specijalistu odabrati kontaktne leće koje su odgovarajuće veličine kako bi Vam odgovarale i izgledale dobro.

Ocjena suznog filma

Elementi kontaktnih leća također mogu uključivati ocjenu suznog filma. Sposobnost tijela da proizvodi suze može se vrednovati kroz korištenje malih traka papira umetnutih ispod vaše donje vjeđe. Zatvorite oči na pet minuta, a potom uklonite papir. Duljina papira navlaženog od strane Vaših suza se mjeri za procjenu Vaše proizvodnje suza i određuje imate li suhe oči. Druga metoda otkrivanja suhoće oka uključuje dodavanje fluoresceinske boju na suzni film Vašeg oka kroz kapi za oči ili navlaženu papirnatu traku koja sadrži boju, a zatim se procjenjuje koliko dugo je potrebno da Vaše suze ispare. Ako ne proizvodite dovoljno suza i imate jaku suhoću oka, kontaktne leće ne mogu biti prava stvar za Vas. U nekim slučajevima, određene kontaktne leće za suhe oči, kao što su one izrađene od silikonskog hidrogelnog materijala mogu Vam biti bolje, ako imate blagu suhoću vezanu uz nelagodu prilikom nošenja konvencionalnih kontaktnih leća.

Procjena površine Vašeg oka i uklapanje kontaktnih leća.

Zdravlje Vaše rožnice će se se ocijeniti pomoću biomikroskopa (koji se naziva i prorezana lampica). Ovaj osvijetljeni instrument pruža visoko uvećani prikaz rožnice i drugih tkiva kako bi se omogućilo Vašem očnom liječniku da procijeni zdravlje Vaših očiju i otkrije bilo kakve promjene uzrokovane nošenjem kontaktnih leća. Biomikroskop se također koristi za procjenu prianjanja probnih kontaktnih leća, jer omogućavaju liječniku da promatra poravnanja i kretanja leće dok se ona smješta na površinu Vašeg oka. Kad se probne leće koriste, obično ih trebate nositi nekoliko minuta, tako da se početno suzenje oka zaustavi, a leće stabiliziraju.  Vaš liječnik onda može napraviti odgovarajuću ocjenu o tome kako leće pristaju bez nazočnosti viška vlage uzrokovane suzenjem. Prilikom posjeta, Vaš liječnik može obojiti Vaše oči s fluorescinom za provjeru nedostataka i provjeru da kontaktne leće ne oštećuju površinu Vašeg oka.  Obično ćete morati ukloniti Vaše kontaktne leće prije nego se to ispitivanje bude provodilo. Nakon što pronađete kontaktne leće koje Vam ispravno odgovaraju, koje su udobne, i koje osiguravaju dobar vid, Vaš liječnik može Vam napisati recept za kontaktne leće.  Ovaj recept odredit će moć kontaktnih leća, oblik koji odgovara zakrivljenosti Vaših očiju (točka krivulje) i promjer. Obično je potrebno oko dva uredska posjeta za dovršetak jednostavnih kontaktnih leća.  Nakon toga, Vaše oči će morati biti ispitane jednom godišnje, tako da Vaš okulist može nadzirati zdravlje Vaših očiju.  U nekim slučajevima, možda ćete morati češće posjećivati Vašeg liječnika. Imajte na umu da ako nosite kontaktne leće, Vaš godišnji očni pregled obično košta više od rutinskog pregleda za nekoga tko ne nosi kontaktne leće, zbog dodatnih testova koji su uključeni za kontaktne leće.

Optika Online je ovlaštena Internet trgovina za prodaju medicinskih proizvoda!

Halmed

Svoje kontaktne leće uvijek možete naručiti telefonski na broj 052 223 771 ili putem formulara koji se nalazi ispod proizvoda. Pošaljite upit na našu korisničku podršku i bit ćete kontaktirani u najkraćem mogućem roku!


Optika Online 2023 | D&A d.o.o. sva prava pridržana