facebook_pixel

Kako tumačiti nalaz kontaktnih leća?

Okulisti koriste standardne pojmove, skraćenice i mjere kako bi napisali recept za kontaktne leće. Može izgledati kao tajni kod, ali je zapravo prilično jednostavno za odgonetnuti. Ako ste početnik u korištenju kontaktnih leća kontaktne leće informacije i kontaktne leće savjeti iz prve ruke naših optometrista vam mogu pomoći.

Što se nalazi na nalazu kontaktnih leća?

Rok uporabe: Recept za kontaktne leće obično vrijedi godinu dana, ponekad dvije. Vaš okulist će odrediti duljinu vremena, na temelju njegovog ili njezinog mišljenja o ponovnoj provjeri vida radi tolerancije leća, moguće promjene dioptrije i sveukupnog zdravlja očiju.

OD i OS: „OD“ je skraćenica za „oculus dexter“, latinski izraz za „desno oko“. „OS“ znači „oculus sinister“ ili „lijevo oko“. Iako znači „desno oko“, „OD“ se tradicionalno pojavljuje na lijevoj strani recepta. Time se izbjegavaju greške na receptu, zato što kada okulist gleda u Vas, on ili ona vidi Vaše desno oko na njihovoj lijevoj strani. Ako vidite „Ou“ na receptu, to znači „oculus uterque“ ili „oba oka“, što znači da ista dioptrija vrijedi za oba oka.

Dioptrija: Iznos koji dioptrijska leća za korekciju vida mora pružati kako bi izoštrila Vaš vid na prihvatljivu razinu (obično 20/20). Znak minus na receptu označava kratkovidnost (myopia). Znak plus bi značio korekciju vida za dalekovidne (hyperopia). Što je dalje broj od nule, to Vam je potrebna veća korekcija. Ovaj recept je za blage do umjerene kratkovidne osobe i potrebna je različita dioptrija za oba oka (nije neobično).

Baza zakrivljenost: Zakrivljenost kontaktne leće mjeri se u milimetrima. Kako bi najbolje odgovarale, bile udobne i čuvale zdravlje oka, propisano je podudaranje ili nadopuna zakrivljenosti jasne prednje površine Vašeg oka (comea). Što je broj niži, to je jača zakrivljenost prednje površine oka.
Promjer: Udaljenost u milimetrima, od jednog kraja kontaktne leće do suprotnog kraja. Ova mjera je jako važna, zato što određuje gdje će biti rubovi kontaktnih leća na Vašem oku. Ako je promjer pogrešan, moguće su iritacije i ogrebotine.

Cilindrična dioptrija: Ovo je neophodno ako leće ispravljaju astigmatizam. Mjeren kroz dioptriju, cilindar pokazuje jačinu astigmatizma. Znak minus označava kratkovidni astigmatizam. Znak plus označava dalekovidni astigmatizam.

Os cilindra: Mjera neophodna za kontaktne leće koje ispravljaju astigmatizam. Os cilindra izražena je u stupnjevima. Pokazuje na orijentaciju cilindrične snage u lećama, kako bi kompenzirala s prednjom stranom oka koja nema sferni oblik kada se astigmatizam pojavi.
Adicija: Dodatno povećana dioptrija u dijelovima bifokalnih kontaktnih leća za čitanje i gledanje na blizu. Adicija je izražena kroz dioptriju. Čak i ako znak plus nije napisan na receptu, podrazumijeva se.

Boja: Ovaj podatak se upisuje samo ako se kontaktne leće mijenjaju ili ako se mijenja boja Vaših očiju u željenu nijansu. U slučaju leća s posebnim efektima, pisao bi određeni dizajn kao što su „mačje oči“. Nazivi boja i imena individualni su od jednog do drugog proizvođača.
Marka ili proizvođač: Recept za kontaktne leće uvijek uključuje i naziv marke. Odredbom zakona, prodavači kontaktnih leća moraju Vam prodati isključivo propisanu marku i nijednu drugu. Međutim, u slučaju privatnih marki kontaktnih leća koje su prodane isključivo od strane očnog specijaliste, zamjena odgovarajućom državnom ili privatnom markom može se odobriti.

Osim gore navedenih informacija, ako nosite leće za jednokratnu upotrebu, Vaš recept može sadržavati koliko često se kontaktne leće moraju mijenjati (jednom mjesečno, svaka dva tjedna, jednom tjednom, svakodnevno).Ponekad marka kontaktnih leća sadrži podatke o preporučenom rasporedu zamjene, ali pravu prosudbu može donijeti Vaš okulist, koji zna što je najbolje za Vaše oči i način života.
Također je važno istaknuti da recepti za leće i naočale nisu isti. Tako da ako već imate recept za naočale, trebat ćete poseban recept za kontaktne leće prije nego što ih možete kupiti.

 

Optika Online je ovlaštena Internet trgovina za prodaju medicinskih proizvoda!

Halmed

Svoje kontaktne leće uvijek možete naručiti telefonski na broj 052 223 771 ili putem formulara koji se nalazi ispod proizvoda.Pošaljite upit na našu korisničku podršku i bit ćete kontaktirani u najkraćem mogućem roku!


Optika Online 2023 | D&A d.o.o. sva prava pridržana