facebook_pixel

Kontaktne leće savjeti

Mnogi ljudi koji se tek susreću s kontaktnim lećama, pa čak i iskusni korisnici, imaju praktična pitanja o lećama. Ovi savjeti mogu Vam pomoći kako se nositi sa svakodnevnim problemima kontaktnih leća. Ako ste početnik u nošenju kontaktnih leća na našoj stranici kontaktne leće informacije možete pronaći sve što trebate znati o kontaktnim lećama.

Kako staviti kontaktne leće?

 • Obavezno dobro operite ruke prije stavljanja kontaktnih leća, ali izbjegavajte mirisne i uljne sapune koji bi se mogli zadržati na površini leće. Posebno izbjegavajte proizvode koji sadrže lanolin i hidratantne losione.
 • Neki okulisti savjetuju stavljanje prve kontaktne leće uvijek u isto oko, kako bi se izbjegla mogućnost zamjene leća za desno i lijevo oko.
 • Nježno protresite kutijicu sa otopinom za čuvanje leća, tako da odvojite kontaktne leće ako su se zalijepile. (Ne pokušavajte leću vući prstom, jer ju možete oštetiti.)
 • Izvadite leću iz kutijice na dlan. Temeljito isperite s odgovarajućom otopinom za leće.
 • Stavite kontaktnu leću na vrh kažiprsta ili srednjeg prsta koji treba biti suh.
 • S prstima i palcem druge ruke, istovremeno podignite gornji i spustite donji kapak.
 • Stavite leću u oko dok gledate prema gore ili prema naprijed, kako vam je lakše. Također možete staviti kontaktnu leću na bjeloočnicu bliže uhu.
 • Nježno zatvorite oko, okrenite očima kako bi se leća mogla namjestiti i zatim trepćite.
 • Pogledajte u zrcalo kako biste provjerili da vam se leća nalazi na sredini oka. Ako je leća na sredini, trebala bi biti udobna i trebali biste jasno vidjeti.

Kako skinuti kontaktne leće?

 • Uvijek operite ruke prije skidanja kontaktnih leća. Ako stojite iznad umivaonika, čistim papirnatim ručnikom prekrijte odvod u koji bi leće mogle slučajno upasti.
 • Pri skidanju mekih kontaktnih leća, gledajte prema gore ili u stranu dok donji kapak povlačite prema dolje. S prstom, nježno pomičite leću prema vanjskom dijelu oka na bjeloočnicu. Tamo ju možete nježno stisnuti i podići kažiprstom i palcem.
 • Dok ne usavršite skidanje kontaktnih leća, savjetujemo da imate kratke notke kako ne biste slučajno ogrebali ili ozljedili oko.
 • Tvrde kontaktne leće mogu biti uklonjene držanjem otvorenog dlana, zatim se nagnite preko i otvorite oči širom. Jednim prstom druge ruke povucite kožu između gornjeg i donjeg kapka (malo izvan bočnog dijela oka) van prema uhu okom širom otvorenim. Zatim trepnite. Kontaktna leća bi trebala ispasti van na Vaš dlan.
 • Uređaji za uklanjanje kontaktnih leća, takozvane pumpice, također su dostupne kod okuliste i mogu se koristiti za neposredno uklanjanje leća iz oka. Samo pazite da ovim uređajem dirate samo leću, a ne površinu oka.
 • Možda ste čuli pokoju priču o tome kako je nekome kontaktna leća „pobjegla“ iz oka, što je jednostavno nemoguće zbog membrane koja spaja Vaše oko sa stražnjom stranom kapka.
  Pri skidanju mekih kontaktnih leća, gledajte prema gore ili u stranu dok donji kapak povlačite prema dolje. S prstom, nježno pomičite leću prema vanjskom dijelu oka na bjeloočnicu. Tamo ju možete nježno stisnuti i podići kažiprstom i palcem.

Da li mi je kontaktna leća okrenuta na pogrešnu stranu?

 • Pitanje koje postavljaju mnogi novi korisnici je: „Kako mogu znati da li mi je kontaktna leća okrenuta na pogrešnu stranu?“
 • Trik je u tome da stavite leću na prst tako da ima oblik „zdjelice“. Zatim primaknite leću očima tako da gledate u rub „zdjelice“.
 • Ako leća ima oblika slova „U“ sa vanjskim rubovima raširenima prema van, tada je okrenuta naopako. Ukoliko ima samo oblik slova „U“, tada je u pravilnom položaju.
 • Ako nosite nijansirane leće, drugi način je da stavite leću na prst i zatim pogledate prema dolje. Rub nijansirane leće trebao bi izgledati plavo (ili zeleno, ovisno o nijansi), što neće biti slučaj ako je leća izvrnuta.
 • Neke kontaktne leće imaju i lasersku oznaku na rubu koja Vam može pomoći, kao naprimjer naziv proizvođača. Ako možete pročitati oznaku, leća je pravilno okrenuta.
 • Ne brinite ako stavite leću naopako okrenutu u oko. Osjetit ćete nelagodu, ali leća neće ostaviti nikakve posljedice na oku.

Kontaktne leće i UV svjetlo

Istraživači su povezali ultraljubičasto (UV) svjetlo sa stvaranjem mrene. Izloženost prekomjernom UV svjetlu također može dovesti do stanja koje se naziva fotokeratitis. Upravo zato neke kontaktne leće sadrže UV blokator. Ne može se samo gledajući u leću reći ima li kontaktna leća UV blokator – blokator je proziran kako ne bi ometao vid. Na ambalaži kontaktnih leća biti će navedeno ako proizvod ima UV blokator ili možete pitati svog okulistu. Vrlo važno: leće sa UV blokatorima nisu zamjena za sunčane naočale. Kontaktna leća pokriva samo rožnicu, a ne cijelo oko. Međutim, UV blokatori kontaktnih leća pomažu zaštititi dijela bjeloočnice koja je zaštićena od formiranja izraslina poput pingueculae i pterigije. Sunčane naočale sa UV zaštitom mogu obuhvatiti veći dio oka i dijelove lica koji okružuju oko, ovisno o veličini leće sunčanih naočala. Zato su leće s UV blokatorima dizajnirane kako bi upotpunile korištenje sunčanih naočala za dodatnu zaštitu.

Kontaktne leće i šminka

Ulaženje šminke u oko može biti neugodno. No, još je gore sa lećama, jer se može zalijepiti za njih umjesto da se ispire prema van. Slijedite ove savjete kako bi Vaše oči izgledale i osjećale se dobro:
Stavite kontaktne leće prije nanošenja šminke. Uvijek dobro operite ruke prije nego što dodirnete leće kako ne biste prenijeli bilo kakva ulja, kreme ili losione na leće. Koristite samo hipoalergenske kozmetičke proizvode. Almay i Clinique imaju za oko prihvatljive proizvode, ali također postoje i druge marke. Manje je vjerojatno da će Vam kremasto sjenilo za razliku od sjenila u prahu upasti u oko. Ali, kremasta sjenila mogu više iziritirati Vaše oči ako dođu u dodir s njim. Umjesto sjenila na bazi ulja radije birajte ona na bazi vode. Ukoliko preferirate sjenila u prahu, držite oči zatvorene tijekom nanošenja. Zatim odstranite višak praha prije otvaranja očiju. Nikada ne nanosite olovku za oči između trepavica i oka. Nanesite olovku samo na dio trepavica koji je daleko od oka. Za uklanjanje šminke oko očiju, operite i osušite ruke. Zatim uklonite leće, pazeći da ne budu u dodiru sa šminkom. Naposljetku, koristite odstranjivač šminke oko očiju. Mijenjajte šminku često – barem svaka tri mjeseca. Nemojte koristiti staru šminku za oči, jer će s vremenom bakterije doći do proizvoda, a potom i do Vaših očiju što može izazvati infekciju. Jedan od načina kako otkriti ako je šminka stara je ako ima čudan miris. Također, nemojte dijeliti svoju šminku za oči s drugima.

Kako održavati kontaktne leće?

 • Pobrinite se da se kontaktne leće i kutijice za leće redovito čiste i dezinficiraju prema uputama vašeg okuliste.
 • Nemojte stavljati kontaktne leće u usta ili koristite slinu kako biste ih navlažili.
 • Redovito mijenjajte kontaktne leće, u skladu s uputama vašeg okuliste.
 • Ne nadopunjavajte staru otopinu u kutijici za leće. Umjesto toga, bacite staru i zamijenite ju svježom otopinom.
 • Uvijek trljajte kontaktne leće tijekom čišćenja, čak i ako koristite otopinu koja nije za trljanje

Optika Online posjeduje dozvolu za prodaju kontaktnih leća na Internetu!

Halmed

Svoje kontaktne leće uvijek možete naručiti telefonski na broj 052 223 771 ili putem formulara koji se nalazi ispod proizvoda.


Optika Online 2023 | D&A d.o.o. sva prava pridržana